Het verschil tussen een flyer, folder en brochure

U bevindt zich hier: Home / Het verschil tussen een flyer, folder en brochure

Het verschil tussen een flyer, folder en brochure

Als bedrijf/ondernemer is een flyer, folder of brochure een uitstekend middel om informatie aan (potentiële) klanten te verschaffen. Bij PCC werken we dan ook dagelijks aan het ontwikkelen van deze uitingen. We maken ze in alle vormen en maten maken. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen een flyer, folder en brochure? We leggen het je graag uit. Twijfel je nog wat jij het best kunt inzetten? PCC | Playing Captains Company adviseert we je graag.

Flyer, folder of brochure?

Flyer vs. folder

Een flyer is een ongevouwen vel papier met een enkel- of dubbelzijdige bedrukking. Zodra het papier één of meerdere keren gevouwen is spreken we van een folder.

Folder vs. brochure

Een folder bestaat altijd uit slechts één vel papier dat één of meerdere keren gevouwen is. Wanneer er meer dan één vel papier is gebruikt spreken we van een brochure. De verschillende vellen worden door middel van nietjes of lijmen bij elkaar gehouden.

Wat past het best bij jouw situatie, een flyer, folder of brochure?

Flyer

Zoals hierboven beschreven is een flyer één enkel vel papier, enkel of dubbelzijdig gedrukt. De meest voorkomende variant is een flyer op A5 formaat. Flyers worden vooral gebruikt om zo veel mogelijk mensen te bereiken met een korte en bondige boodschap. Daarbij wordt vaak geprobeerd de interesse te wekken en mensen nieuwsgierig te maken. Een bekend voorbeeld voor het gebruik van flyers zijn promotiemedewerkers die in een stad flyers uitdelen voor een bijvoorbeeld een evenement of politieke partij.

Wil jij mensen dus triggeren om meer over jou te weten te komen, dan past een flyer prima bij jou wensen en doelstelling.

Folder

Een folder is net als een flyer slechts één vel papier, maar dan minimaal één keer gevouwen. De meest voorkomende folder is een A4 gevouwen naar A5. Andere vouwmethodes zijn:

  • Wikkelvouw (2, 3 of 4 slagen)
  • Luikvouw
  • Zig zag vouw (2, 3 of 4 slagen)
  • Kruisvouw

Folders worden vooral ingezet als je teveel informatie hebt voor een flyer, maar te weinig voor een brochure. Denk bijvoorbeeld aan de informatieflyers die je bij een huisarts of fysiotherapeut ziet (vaak 3 slagen wikkelvouw). Door het papier te vouwen ontstaan er verschillende ‘luiken’. Per luik kun je de informatie eenvoudig gegroepeerd kunt plaatsen. Een groot voordeel van een folder is dat deze een hogere bewaarfunctie heeft ten opzichte van een flyer.

Wil jij mensen dus informeren over jouw product of dienstverlening maar heb je geen pagina’s te vullen, dan is een folder een prima oplossing.

Brochure

Een brochure bestaat altijd uit meerdere vellen papier die door een bindingsmethode bij elkaar wordt gehouden. De meest voorkomende methode zijn nietjes in de ‘rug’ van de brochure. Maar ook lijmen op de rug is een veelvoorkomende bindingsmethode.

Een bekend voorbeeld van een geniete brochure is bijvoorbeeld de reclame brochure van jouw supermarkt. Vaak geleverd in een folderzak met meerdere reclame uitingen. Veel mensen noemen zo’n supermarkt boekje vaak een folder, maar als er meerdere vellen papier zijn gebruikt en er zit een nietje in, dan is het een brochure.

Een bekend voorbeeld van een gelijmde brochure zijn de wat luxere glossy’s. Deze worden vaak magazines of tijdschriften genoemd, maar zijn feitelijk gelijmde brochures.

Wil jij je doelgroep uitgebreid informeren dan is een brochure een zeer geschikt middel. Let er daarbij wel op dat een brochure altijd uit een veelvoud van vier pagina’s moet bestaan om deze te kunnen nieten of lijmen, met een minimum van 8 pagina’s. Zijn het er maar vier, dan hebben we het weer over een folder.

Wat kies jij?

Ben je er uit wat voor jou de perfecte uiting is, dan gaan we natuurlijk graag voor je aan de slag. Heb je al wel in je hoofd welke informatie je graag wilt overbrengen, maar ben je er nog niet uit of dat beter past bij een flyer, folder of brochure? Wij adviseren je graag.

Ook digitaal

Zodra wij jouw uiting maken, ontvang je deze ook altijd digitaal. Zo kun je er voor kiezen je doelgroep naast de printvariant ook een digitale versie te mailen. Bij het maken van brochures kunnen we er zelfs voor zorgen dat deze interactief is. Lezers kunnen dan eenvoudig door de brochure ‘klikken’ door middelen van actieve interne hyperlinks of zelfs direct op je website komen met een extrene hyeperlink.

Over ons

PCC | Playing Captains Company is gevestigd in Meteren. Een klein dorpje in de Betuwe langs de A2, tussen Utrecht en Den Bosch in. We maken deel uit van de gemeente West Betuwe in de provincie Gelderland. Bekende grote(re) plaatsen in de buurt zijn Culemborg, Tiel en Gorinchem.

Vrijblijvend contact opnemen

Wil je meer weten wat wij voor je kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ben je toevallig in de buurt, kom gerust langs. Koffie en thee staan altijd voor je klaar.

Deel dit stuk