Dagelijks zijn we bij PCC | Playing Captains Company bezig met grafische vormgeving (DTP). Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in? De technische definitie van grafische vormgeving (of beeldende vormgeving) is: het visueel vormgeven en uitwerken van ideeën in verschillende media door middel van de presentatie van tekst en beeld, met als doel iets mede te delen. Om dit te bereiken is zowel creativiteit als technische kennis vereist.
Wat doet een grafisch vormgever?
Een technische omschrijving is leuk, maar wat houdt het nu precies in? Wat doen we nu eigenlijk dagelijks… Als grafische vormgevers zetten we informatie (input) om in een visuele vorm met als doel de informatie op een duidelijk, overzichtelijke en begrijpelijke manier over te brengen. Dit doen we voor veel verschillende middelen zoals folders, flyers, brochures, advertenties, maar ook de vormgeving van websites. Het voornaamste is dat de informatie goed georganiseerd is en gemakkelijk te lezen is door de ontvanger.
Wat komt er bij grafische vormgeving kijken?
Grafische vormgeving is niet alleen het uitwerken van uitingen voor drukwerk, maar ook multimedia (digitale) uitingen. De vormgever ontwerpt daarbij de indeling (lay-out) gebruik makend van:
- Fonts (lettertypes)
- Fontgroottes
- Alinea opmaak (typografie)
- Regelafstand
- Kolombreedte
- Kleurgebruik
- Vormgebruik
- Fotostijlen
- Illustraties
Tijdens het ontwerpen is het van belang dat tekst en afbeeldingen goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen/versterken.
Wat is het verschil tussen grafische vormgeving en DTP-werkzaamheden?
Een vraag die we vaak horen. DTP (Desktop Publishing) is eigenlijk een onderdeel van grafische vormgeving. DTP is het technisch correct (op)maken van een document. Waar vormgeving vooral creatief werk is door het vertalen van een briefing naar een passende uiting binnen de huisstijl en/of richtlijnen van de opdrachtgever, is opmaak de fase waarin de bedachte vormgeving wordt opgemaakt in een daarvoor geschikt programma. Bij DTP kijken we daarna naar de technische opmaak. Voorbeelden om rekening mee te houden zijn:
- Zijn alle afbeeldingen goed genoeg van kwaliteit
- Staat de opmaak (en afbeeldingen) in de juiste kleur (CMYK voor drukwerk)
- Is rekening gehouden met de zetspiegel en bladspiegel
- Is er voldoende afloop
- Voldoet de PDF aan de drukwerk eisen van een drukker
Waar kun je rekening mee houden bij het kiezen van een grafisch vormgever?
Grafische vormgeving is vooral een creatief proces. Elke grafische vormgever heeft daarbij zijn of haar eigen werkwijze. Een eigen stijl. Natuurlijk kan een goede grafische vormgever zich aanpassen aan bestaande huisstijl richtlijnen, maar bij een nieuw te ontwerpen stijl is het goed om bewust te kiezen voor iemand die bij je past. Iemand waar je goed mee kunt praten en jouw ideeën om kan zetten tot een visueel eindresultaat. Het is dan ook niet vreemd om eerst een gesprek te voeren alvorens een opdracht uit te besteden.
Wat kunnen wij voor je betekenen?
Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Om het heel simpel terug te brengen naar de basis; Wij kunnen je logo en huisstijl ontwikkelen en alle daaruit voortvloeiende middelen en (communicatie) uitingen maken. Zowel voor intern als extern gebruik.
Wij zijn wij?
PCC bestaat al sinds 2005. Met ruim 15 jaar ervaring met zowel grote als kleine opdrachtgevers durven we wel te stellen dat we nagenoeg elke onderneming of ondernemer kunnen helpen. Van logo ontwikkeling tot bedenken en uitvoeren van complete campagnes.
Gevestigd in Meteren in de gemeente West Betuwe. Dankzij onze centrale liggen bij knooppunt Deil aan de A2 en A15 hebben we een goede uitvalsbasis. Zowel Utrecht als Den Bosch liggen op nog geen 30 autominuten afstand.
Meer weten of direct kennis maken? Neem dan contact met ons op.