Wat is het verschil tussen winst- en verliestaal?

U bevindt zich hier: Home / Wat is het verschil tussen winst- en verliestaal?

Wat is het verschil tussen winst- en verliestaal?

Hoe zorg je ervoor dat je betere conversies behaalt op je website en/of social media kanalen. Waarom werkt een specifieke tekst wel of juist niet? Het zijn vaak de kleine details en nuances die het verschil maken tussen een geslaagd of geflopt resultaat. Hoe je dit beter kunt sturen is door bewust te kiezen voor winsttaal of verliestaal.

Eigenlijk zijn er maar twee manieren van schrijven om een lezer te motiveren om tot actie over te gaan of om zijn/haar gegevens in te vullen. Je maakt gebruik van winsttaal of verliestaal. Beide termen zijn afkomstig uit de psychologie. Het gaat over de wijze waarop je de lezer aanspreekt.

Wat is winsttaal?

De naam zegt het eigenlijk al. Je benadrukt in tekst welke winst de lezer behaalt door in actie te komen. Je benoemt concreet wat het oplevert als de lezer aanmeldt voor de nieuwsbrief, welke doelen behaalt worden met jouw product of dienst of welke inzichten jouw expertise opleveren.

Voorbeeld

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en profiteer van onze exclusieve acties!

Wat is verliestaal?

Bij verliestaal leg je juist de nadruk op wat de lezer mist door niet in actie te komen. Hoeveel omzet of acties hij misloopt door niet in te gaan op jouw aanbod.

Voorbeeld

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets van onze exclusieve acties!

Hoe verwerkt ons brein winst- en verliestaal?

Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman heeft door middel van (neuro)psychologisch onderzoek aangetoond dat het menselijk brein zich sterker laat leiden door negatieve- dan positieve informatie. Ons brein wil ons op die manier (al dan niet onbewust) beschermen tegen negatieve situaties en/of mogelijk verlies.

De oorzaak hiervan komt doordat negativiteit en verlies ons psychische stress geeft. Hierdoor is er een zeer sterke motivatie dit niet te laten gebeuren. In vaktermen speken ze dan ook wel over “loss aversion”. Uit onderzoek bleek zelfs dat de motivatie om mogelijk verlies te voorkomen twee keer zo sterk is dan het behalen van winst of voordeel.

Wanneer gebruik je winsttaal?

Nemen lezers al een product of dienst bij je af? Dan kan het raadzaam zijn te kiezen voor winsttaal. Door te benadrukken wat de lezer nu al heeft, stimuleer je om alles bij het reeds bekende en vertrouwde te laten.

Wanneer gebruik je verliestaal?

Zoals het onderzoek van Daniel Kahneman heeft aangetoond reageert ons brein twee keer sterker op negatieve prikkels dan positieve prikkels. Door een mogelijk verlies te schetsen wordt ons brein dus flink geprikkeld om dit te voorkomen. Door tegelijk een oplossing te bieden voor dit mogelijke verlies, is de kans dat de lezer in actie komt heel groot.

Bied direct de oplossing!

Dit is essentieel bij het gebruik van verliestaal. Zorg dat je bij het gebruik van verliestaal ook direct dé oplossing biedt om het mogelijke verlies te voorkomen. Juist het bieden van de oplossing zorgt voor een directe (re)actie bij de lezer. Doe je dit niet, maak je de lezer wel ‘bang’ zonder een ‘oplossing’ voor te bieden.

Enkele voorbeelden

Winsttaal

  • Blijf op de hoogte, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief
  • Profiteer deze week van extra korting
  • Meld je voor 31 december aan en ontvang de eerste 3 maanden 10% korting
  • Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een gratis eBook

Verliestaal

  • Mis geen enkele update meer, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief
  • Loop de extra korting niet mis, alleen deze week nog geldig
  • Mis de korting van 10% voor 3 maanden niet! Meld je voor 31 december aan.
  • Laat je gratis eBook niet liggen, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Hoe pas je het toe?

Winst- en verliestaal zijn overal toe te passen. Denk hierbij aan webteksten, social media posts, advertenties, folders of brochures. Bedenk daarom vooral goed wat je wilt bereiken met jouw uiting. Kies je voor verliestaal, zorg er dan voor dat je duidelijk aangeeft wat de lezer misloopt én hoe je dit kan voorkomen.

Wij helpen je graag

PCC | Playing Captains Company denkt graag met je mee over de juiste inzet van jouw communicatie uitingen. Met ruim 15 jaar ervaring helpen wij je de juiste tone-of-voice voor jouw te vinden. We zijn gevestigd in de Gemeente West Betuwe in het dorp Meteren, naast Geldermalsen Hierdoor hebben we een zeer centraal liggen tussen Utrecht, Den Bosch, Tiel en Gorinchem in. Ook digitaal zijn we uiteraard bereikbaar. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Of moeten we zeggen; Loop dat goede advies niet mis, neem vandaag nog contact met ons op…

Deel dit stuk