Zelf (web)teksten schrijven of laten schrijven?

U bevindt zich hier: Home / Zelf (web)teksten schrijven of laten schrijven?

Zelf (web)teksten schrijven of laten schrijven?

Het belang van goede (web)teksten wordt nog wel eens onderschat. Hierdoor gebeurt het vaak dat potentiële klanten afhaken. Soms door één verkeerd gekozen woord, soms door niet lekker lezende teksten. Of gewoon omdat iemand zich niet kan identificeren met de tekst. Denk daarom goed na. Ga je zelf (web)teksten schrijven of ga je iemand jouw teksten laten schrijven?

Zelf tekst schrijven

Het is heel goed mogelijk om zelf je teksten te schrijven. Jij weet immers als geen ander wie je doelgroep is. Houd bij het schrijven goed in gedachte wie je doelgroep is en welke boodschap je over wilt brengen. Heb je een tekst geschreven? Leg hem dan vooral weg en kijk er een andere dag nog eens naar. Een andere gemoedstoestand, nieuwe inzichten of je humeur kunnen zorgen voor aanpassingen en/of aanvullingen. Ben je tevreden met je tekst? Dan ben je nog niet klaar! Laat het altijd doorlezen door iemand anders. Vraag diegene vooral om kritisch te zijn. Het is niet altijd leuk om commentaar te krijgen, maar het is enorm waardevol om tot de beste tekst te komen.

Tekst laten schrijven

Ben je zelf niet zo goed met het schrijven van teksten, of heb je er geen tijd voor? Besteed het schrijven van teksten dan uit. Een goede tekstschrijver zal je om input vragen zodat zijn of haar tekst aansluit bij jouw gedachten en doelgroep.

De voordelen van uitbesteden

Goede copy schrijven is een vak apart. Wanneer jij over je eigen bedrijf of product schrijft is waarschijnlijk alles belangrijk voor je. Precies dat is de reden dat een externe copywriter jouw verhaal vaak beter kan vertellen. Een goede schrijver filtert de juiste informatie uit de input en vertaalt dit in een passend verhaal wat je klant aanspreekt. Het zogenaamde ‘What’s in it for me?’.

Schrijven is schrappen & To the point

Twee veelgehoorde uitdrukkingen onder schrijvers. Maar is het ook echt zo? Kloppen beide uitdrukkingen wel? We leggen het je hieronder uit:

Commerciële teksten

Schrijf je tekst voor een commerciële uiting, dan gaan beide uitdrukkingen zeker op! De lezer van zo’n uiting wil in één oogopslag zien waar iets over gaat en wat hij of zij eraan heeft.

Informatieve teksten

Schrijf je tekst met informatieve doeleinde, dan gaan beide beweringen gedeeltelijk op. Natuurlijk zijn informatieve teksten uitgebreider en langer dan een commerciële tekst. Maar zorg er wel voor dat je niet teveel randzaken in je teksten beschrijft. Haal vooral geen onnodige zaken aan die de tekst onnodig langer maakt en weinig tot geen informatie toevoegt.

Teksten voor websites

Teksten die je op websites wilt gebruiken moeten vaak aan heel andere eisen voldoen. Een korte en bondige tekst kan wel heel pakkend zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je niet goed gevonden wordt in zoekmachines. De algoritmes van zoekmachines veranderen continue. Dus hoe zorg je ervoor dat je tekst prettig leest en goed geïndexeerd wordt door zoekmachines? Laat je webteksten schrijven of redigeren door een tekstschrijver met kennis en ervaring voor webteksten.

Uitgangspunten

Ga je zelf aan de slag, houd dan de volgende stelregels in gedachte:

  • De tekst is goed leesbaar (geen moeilijke woorden en/of zinsopbouw)
  • Het is een informatieve tekst waar de lezer iets aan heeft
  • Ga vooral niet schrijven op zoekwoorden

Zorg voor herkenbaarheid in je teksten

Copy hoort ook bij de huisstijl van een bedrijf. Met name de ‘tone of voice’ die je gebruikt. Net als het gebruik van een logo en kleur, kan tekst bijdragen in de herkenbaarheid van je bedrijf. Zorg er dus voor dat al je teksten op dezelfde manier geschreven zijn. Denk hierbij aan:

  • Spreek je de lezer aan met u of je/jij?
  • Gebruik je lange of juist korte zinnen?
  • Gebruik je actief of passief taalgebruik?
  • Is er wel of geen ruimte voor humor in je teksten?
Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Bij PCC | Playing Captains Company hebben we veel ervaring met het schrijven van teksten. Ben je op zoek naar een commerciële uiting, een informatieve brochure of het schrijven van webteksten die geschikt moeten zijn voor SEO? Wij kunnen je daarbij helpen. Of je ons nu wilt inschakelen om volledig nieuwe teksten te schrijven, of om je bestaande teksten te redigeren. We gaan graag voor je aan de slag.

PCC is gevestigd in Meteren, direct grenzend aan Geldermalsen. Vanuit de gemeente West Betuwe, centraal in Nederland, bedienen we klanten en opdrachtgevers in alle windrichtingen. Zowel opdrachtgevers uit de regio zoals Culemborg, Tiel, Zaltbommel en Gorinchem hebben ons al weten te vinden. Maar ook nationale klanten uit Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Eindhoven.

Wil jij weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit stuk